Hűségprogram

Élményajánló

Rövid túraútvonalak, természeti látnivalók a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban

Hegykői séta – Nádak útján tanösvény – könnyű sétaút, 5 km hosszan

A tanösvényt végig járva belekóstolhatunk a Fertő-táj sajátos hangulatába, megfigyelhetjük az itt őshonos állat- és növényfajokat. A tanösvény a Szent Mihály-templomtól indul a Fertő, illetve a Hegykői főcsatorna felé. Útközben az egykori Masinaház épülete és egy játszótér mellett haladunk el, így jutunk el a Vasfüggöny Emlékhelyig, amely az eredeti helyén mutatja be az egykori határzár három korszakát, tájékoztató táblák segítségével. 

Az emlékhelytől 200 méterre a tó irányában, a Hegykői-csatorna bejáratánál álló kilátóból megcsodálhatjuk a Fertő-tájat. Visszafordulva, a település határán érjük el a nádasok fölé emelkedő másik kilátót. Innen, a Madármegfigyelő Szabadidőparkból a Fertő különleges madárvilágát szemlélhetjük. A helyiek télen az itt lévő sekély tavon korcsolyázni is szoktak.  

Lászlómajor – Bemutató majorság (Szállodánktól 12.5 km távolságra)

A Fertő-tájon, a Hanságban és a Rábaközben egykor az ország legnagyobb birtoktestét magáénak tudó Esterházy család műveltette a földjeit, számos majorságot hoztak létre ezen a vidéken. Lászlómajort az 1860-as évek táján alakították ki gazdasági központnak. A leromlott épületet a nemzeti park újíttatta fel, és ma a főépületben a Fertő-táj és a Hanság természetvédelmét és gazdálkodástörténetét ismertető- és az állattartáshoz kötődő mesterségek emlékeit bemutató kiállítást tekinthetünk meg benne. A karámsoron a korabeli parasztgazdaságok udvarán élt jószágokkal - magyar szürke szarvasmarha, a házi bivaly, a racka juh, a cikta juh, a tejelő cigája, a mangalica és a magyar baromfifajták egyedei láthatók.

Borsodi dűlő - Mekszikópuszta  - Madármegfigyelő torony

(Szállodánktól 14.3 km távolságra)

A madármegfigyelő közvetlenül az autóút mellett áll.

A Sarród településhez tartozó szikes vidék madártani kutatási terület, és páratlanul gazdag élővilággal rendelkezik. A sokszínű madárvilágot és a különleges, szikes tájat mi is megfigyelhetjük a nemzeti park által épített madármegfigyelő toronyból. Rengeteg gázlómadár pihen és fészkel itt, így ősszel több tízezer madár látható a területen, köztük gulipán, széki lile, a gólyatöcs. Az információs táblákról megtudhatjuk a táj és az élővilág legfontosabb érdekességeit.

A kilátó Fertőújlak, régi nevén Mekszikópuszta területén áll. „Mekszikó”, ahogy a helyiek nevezik, Ferenc József császár tragikus sorsú öccsének emlékére kapta e furcsa nevet, akit 1864-ben mexikói császárrá koronáztak, majd a forradalomban kivégezték.

Szabadon látogatható.

Fertő-Hanság Nemzeti Park, Sarród - Sziki Őszirózsa Tanösvény (szállodánktól 15,6 km távolságra)

Könnyed, jól járható, 4 km hosszúságú, túrafelszerelést nem igénylő útvonal.

A gyalogos tanösvény a Sarródtól 7 km-re északra elterülő szikes pusztai területen vezet. Az útvonal a magyar szürke marhával, a rackajuhval és a házi bivallyal legeltetett szikeseken viszi végig a látogatót, érintve a sekély vizű szikes tavakat. 

Kiindulópontja a Sarród - Fertőújlak útvonalon, a Hansági-főcsatorna zsilipjénél található. A tanösvényen táblák adnak érdekes információkat.

Szabadon látogatható.

Hidegség, Pap-kert (Szállodánktól 3,7 km távolságra, Sopron irányába)

A kiépített, kövezett gyalogúton járható be.

A dús vegetációjú kert természetvédelmi terület, benne számos védett madárfaj fészkel. Igazi különlegesség a kertben fakadó 21 időszaki forrás, amelyek vizét kis gátak, kanyarok, tavak lassítják. A gyönyörű plébániakert szakrális, meditatív helyszín, melynek szívében található Mária barlang fontos kegyhelye az itt élőknek és az ide érkező zarándokoknak.

A Sopron–Fertőd országútról, közvetlenül a nagycenki leágazónál térhetünk be ide egy csendes, elmélyülést kínáló sétára. A kert kiépített gyalogúton járható be.

Szabadon látogatható.

Gloriette kilátó – Fertőboz (Szállodánktól 7,3 km távolságra, Sopron irányába)

A bozi Fő utcáról 330 lépcsőfok vezet fel a Glorietthez. (A lépcső csúszhat!) A kilátó Kisboz és a mázsaház felől is megközelíthető autóval, majd tovább gyalogosan.) 

A Gloriette-kilátó az egyike azon kevés helyeknek, ahonnan a Fertő-táj csodálatos panorámája egészében élvezhető. A kilátó valójában történelmi emlékhely is, hiszen 1800. októberében József nádor, a hadsereg fővezéreként több ízben felkereste Kiscenk és Fertőboz vidékét, gróf Széchényi Ferenc kíséretében. Széchényi a látogatások emlékére építtette a Gloriettet a Fertőboz fölötti magaslaton 1802-ben.

Szabadon látogatható.

Balf - Fürdőkórház angolparkja – kulturális tanösvény (Szállodánktól 10,3 km távolságra, Sopron irányába)

A fürdőkórház angolparkját egy tanösvényen járhatjuk be, több információs tábla is tájékoztatást ad a gyógyhely minősítésű kert fáiról, a szobrokról, épített örökségéről és a balfi fürdőhely történetéről. A park ékessége Szent József fürdőkápolna, amely még ma is a fürdőkórház egykori orvos-tulajdonosa leszármazottainak tulajdonában van. A kis kápolna késő barokk, műemléki védettség alatt áll, egyhajós, falfestményei a magyarországi barokk művészet kiemelkedő alkotásai. 

A park szabadon látogatható, a kápolna időszakosan van nyitva.

Fertő-Hanság Nemzeti park, Osli - Hany Istók tanösvény

(Szállodánktól 35,5 km távolságra, Kapuvár felé)

A monda szerint a kapuvári halászok a Hanyban egy gyermeket fogtak ki a Király-tóból. Félig ember volt, félig hal: ujjai között úszóhártya feszült. Bevitték a kapuvári várba, ahol megkeresztelték, s a keresztségben az István nevet kapta. Mivel a Hanyban találták meg, elnevezték Hany Istóknak. Róla kapta nevét a tanösvény.

A túra kiindulópontja az Osli és Bősárkány között félúton található Esterházy Madárvárta. A madárvártától az út a Hany Istók tanösvényen a fokozottan védett Csíkos Égererdő felé tart. Az itt álló öreg éger fák jellegzetes támasztógyökereikkel olyan látványt nyújtanak, mintha lebegnének a föld felett. A tanösvény egy rövid kitérő ágon a színpompás gyurgyalagok élőhelyéhez is elvezet, akik egy egykori lápsziget elhagyott homokbányájának falában fészkelnek. Érdemes felkapaszkodni az Osli-Hany kilátóba is.

Szabadon látogatható.

Vissza az Élményajánló listához
Hírlevél

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mihamarabb értesüljön a kedvezményes foglalási és egyéb lehetőségekről!

Feliratkozás

Partnereink