Hűségprogram

Élményajánló

Múzeumok és szabadtéri látnivalók a Fertő-tájon

A Fertő kultúrtáj Európa egyik legvarázslatosabb természeti helyszíne, UNESCO világörökség, ahol magyar főúri családok lenyűgöző kastélyai állnak, és Európa egyik legkülönlegesebb nemzeti parkja húzódik. Ötleteket és tippeket adunk felfedezéséhez, hogy a téli Fertő-táj Önt is elvarázsolja.

Esterházy-kastély – Fertőd (Szállodánktól 7,5 km távolságra)

A fertődi kastély Magyarország legnagyobb barokk kastélya, az Esterházy család Versailles-t idéző, 126 szobás lenyűgöző palotája. A pompás termekben Fényes Miklós herceg udvari zeneszerzőjeként Joseph Haydn muzsikált, és Mária Terézia császárnő is vendégeskedett. A kastély termei, kiállításai, a díszudvar a gyönyörű lépcsősorral, a hatalmas kastélypark és a rózsakert télen is varázslatos helyszínek és kihagyhatatlan látnivalók.

Kócsagvár, Sarród (Szállodánktól 9 km távolságra, Fertőd irányába)

A Kócsagvár a nemzeti park igazgatóságának székhelye, a Fertő-táj és a Hanság találkozásánál, Sarród településen. Az impozáns épület a Fertő-táj népi építészetére jellemző faszerkezetével és nádtetejével a környék egyik szimbóluma. Kapuja különösen látványos, tágra nyitott szárnyaival a Fertő-táj címermadarát, a nagykócsagot szimbolizálja.

Az épületben információs központ és a téli időszakban a nemzeti park helyi termékeket értékesítő boltja működik.

Az épület megtekintésére - bejelentkezés nélkül – ősszel és télen is lehetőség van. Hétköznaponként: hivatali időben, 8:00-16:30 között, de az állandó portaszolgálatnak köszönhetően akár hétvégén is.

Fertőszéplak – Széchényi-kastély, Hármas halom (Szállodánktól 4,4 km távolságra)

Fertőszéplak a Széchényi család ősi családi fészke, egyben a hazai barokk szakrális építészet szép öröksége. Az egyedülálló kéttornyú Mindenszentek templom és az azt körülvevő Szent Sír és Szent Szív Kálvária alkotják az úgynevezett „Széplaki Hármas halmot”, amely egy rövid sétával bejárható. Ezekkel szemben áll - a gyűjteményével az Országos Széchényi Könyvtárat és a Nemzeti Múzeum alapjait lerakó - Széchényi Ferenc, a „legnagyobb magyar” édesapjának szülőháza, a nemrégiben felújított Széchényi-kastély. A kastély kiállítása télen nem látogatható.

Szabadon látogatható.

Hidegség - Szent András templom (Szállodánktól 4 km távolságra)

A templom Nyugat-Magyarország és a Fertő-táj kiemelkedő értékű műemléke, egyrészt építészettörténeti jelentősége, másrészt a megmaradt falképei okán. A templom a település fölötti dombon magasodik, rotundája (körkápolnája) a 12. században épült, szentélyét pedig a tatárjárás után készült freskók ékesítik.

A templom bejelentkezéssel, Völgyi József vezetésével látogatható. Telefonszáma: +36 20 32 54 237

Balf, Szent Farkas templom, Szerb Antal Emlékhely (Szállodánktól 10 km távolságra)

A balfi szőlőhegyen álló 15. században épített, a Gizella királyné tanítója, Szent Farkas nevét viselő templom valójában erődtemplom, melyet a török betörések ellen építettek védelmükre a helyiek. A temetőkertben álló templom különleges, szentélye nyolcszögű gótikus.

A Sopron melletti Balfot 1944-ben szállták meg a német alakulatok, akik az utolsó védvonal, a Dél-keleti fal erődrendszer kiépítésének érdekében a településen rendezték be Nyugat-Magyarország legnagyobb munkaszolgálatos táborát. A helyiek embermentő akciói ellenére százak pusztultak el ebben az időszakban itt. Itt lelte halálát Szerb Antal és sok más híresség mellett, Vasvári Miklós európai hírű ornitológus. Ennek a tragikus eseménynek és szomorú helyszínnek állít emléket a balfi Temetődombon elhelyezett emlékmű.

Szabadon látogatható.

 

Nagycenk, Sírkert - Széchenyi Mauzóleum (Szállodánktól 10 km távolságra)

A nagycenki temető kulturális örökség, a Nemzeti Sírkert részeként páratlan érték a magyarországi falusi temetők között. Valójában köztemető, de egyben a Széchényi-család temetkezési helye, a család több mint száz tagja nyugszik itt. Érdemes arra, hogy egy sétát tegyünk itt, bár télen a mauzóleum nem látogatható. A temető kapujától egyenes út vezet a családi sírbolthoz, az évszázados hársfák árnyékában, a kriptaépületben alussza örök álmát Széchényi Ferenc, és a “legnagyobb magyar”, gróf Széchenyi István. Az épület mögött a Széchényi család szarkofágja áll. A sírkert végében, a falnál találunk még egy kváderkövekből épített gyönyörű kriptát, amely Kisfaludi Strobl Zsigmond alkotása.  

(Jelenleg tart még a Széchenyi-kastély rekonstrukciója, így az nem látogatható.)

Vissza az Élményajánló listához
Hírlevél

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mihamarabb értesüljön a kedvezményes foglalási és egyéb lehetőségekről!

Feliratkozás

Partnereink